Ny version af MUUV udgivet  Læs mere her

Gulddreng er det bedste, der er sket for den danske musikbranche

Gulddreng har delt befolkningen op i to skarpe grupper. Nogle kan ikke fordrage ham. Nogle elsker ham. Hvor er du?

 •  kommentarer

Der er nok mange musikentusiaster, der vil sige, at Gulddreng er noget af det værste, der er sket for den danske musikbranche, men jeg er faktisk lodret uenig. Til sidst i dette indlæg vil jeg nemlig påpege, hvorfor jeg synes, han er noget af det bedste, der er sket.

Først får I min følelsesmæssige “rutsjebanetur”

Selvom min personlige holdning egentlig ikke betyder så meget, får I den lige super kort.

Først; irritation

Da jeg først så ham, tænkte jeg: “Det var da forfærdeligt med sådan et mediestunt af den anden verden”. Jeg synes som udgangspunkt, at musik skal have lov til at være musik – og jeg er ikke den store fan af, når det går hen og bliver konstrueret – og er der noget, Gulddreng er, så er det konstrueret.

Dernæst; ligeglad

Der går selvfølgelig ikke længe, før det stopper med at gå mig på, for det kommer jeg jo ingen vegne med. Jeg begynder med andre ord at blive lidt ligeglad med, om Gulddreng eksisterer og om han har succes eller ej.

Sidst; glæde

Gulddreng popper jo gentagne gange op i radio- og tv-programmer, og uden at jeg lægger mærke til det, begynder jeg at nynne lidt med på hans numre – og enkelte af dem begynder jeg faktisk at kunne lide. Jeg ser det ikke som værende musikalske genistreger, men jeg har nu aldrig været for fin til at falde for klichéer. Jeg begyndte egentlig også at kunne lide hans karakter, fordi den gør grin med en stor del af den musik, jeg før i tiden “har været efter”. I min verden er han for musikbranchen, hvad Jeppe K er for ejendomsmæglerbranchen.

Hvem er IKKE konstrueret?

Når jeg nu nævner, at Gulddreng er en konstrueret karakter, vil jeg gerne lige bede dig tænke på følgende: “Hvem er ikke en konstrueret kunstner?”. Hvis du kommer i tanke om nogle kunstnere, er det formentlig ikke dem, vi hører på P3, The Voice eller Nova FM.

Jeg vil i hvert fald gerne vove pelsen og sige, at alle de store danske navne (som Medina, Rasmus Seebach, Christopher og Mads Langer) har dygtige marketing-folk tilknyttet sig. Marketing-folk der fortæller dem, hvordan de skal agerere, hvilken musik de skal lave og som i mange tilfælde styre sociale medieaktiviteter fuldt ud.

Min ret simple pointe er, at alle store kunstnere i en eller anden grad er konstrueret, for sådan fungerer musikbranchen nu til dags. Pladeselskaberne har en stor del af magten, og de ønsker ikke at gamble med deres penge – så de sørger for at konstruere kunstneren så meget, at de ved, kunstnere rammer et bredt (mainstream) publikum.

Det er selvfølgelig ikke en musikbranche, jeg lider

Ovenstående konklusion omkring musikbranchen er jeg bestemt ikke glad for. Det ville nu være mere cool, hvis de musikere, der havde spenderet mest tid på at mestre deres instrument (samt finde deres stil), kunne dominere billboard-listerne – fremfor dem der har et kapitalstærkt pladeselskab bag sig.

Det er bare svært at ændre med et trylleslag, når størstedelen af musiklyttere vælger at høre Radio, bruge en foruddefineret Spotify Playlist eller på en anden måde tilslutte sig “mængdens” valg af god musik.

Tilbage til Gulddreng – hvorfor er han god?

Mit argument går på, at det er tydeligt, hvad han gør.

Man er ikke i tvivl om, at han påtager sig en rolle – som man ikke er det med Magnus Millangs karakter Jeppe K. Man får med andre ord sandheden serveret råt for usødet, og det kan måske være med til at give et tiltrængt wakeup-call til de af danskerne, som blindt har troet på, at store artister “bare er dem selv”.

Musikere er langt hen af vejen også skuespillere, der påtager sig den karakter, de tror sælger deres musik. Jeg vil faktisk argumentere, at flere andre danske kunstnere spiller væsentlig mere “komedie” end Gulddreng gør – bare uden det kan ses.

Derfor synes jeg, at Gulddreng bringer noget godt med sig. Han cementerer det faktum, at musik handler om markedsføring – og oftest ikke så meget andet.

Jeg håber, denne artikel kan være med til at starte en snak om, hvordan vi egentlig bør forholde os, når vi vælger vores næste favoritmusiker. Smid gerne en kommentar herunder, hvis du har noget på hjerte – så deltager jeg glædeligt i debatten.

Drømmer du om at være den nye Gulddreng, anbefaler vi, at du begynder til guitarundervisning eller sangundervisning.

Glen Michaelsen

Glen Michaelsen

Stifter og udvikler

Jeg er medstifter af MUUV.DK, og har i over 10 år brændt for at skabe Danmarks bedste musikundervisningsportal. Derudover spiller jeg guitar, synger og skriver mine egne sange.

Kommentarer

Seneste nyt på bloggen

Hver tirsdag og fredag deler vi musik fra dygtige, upcoming danske musikere. Herunder kan du se de tre seneste artikler, om ny dansk, fantastisk musik.

d. 29-05-2023 kl. 16:45

Musikinspiration: Fern - Like They All Saw It Coming

Læs indlægget
d. 27-05-2023 kl. 07:00

Musikinspiration: Amea - Busy

Læs indlægget
d. 19-05-2023 kl. 07:02

Musikinspiration: Karen Mukupa - Bonobo

Læs indlægget
d. 12-05-2023 kl. 07:13

Musikinspiration: Dan Rose - Smell the Need for Change

Læs indlægget
 Find underviser
Find underviser
med fire enkle trin
 • Besøg MUUV.DK
 • Vælg postnummer og instrument
 • Læs om underviseren
 • Kontakt underviseren
 Søg underviser
Bliv musikunderviser
og tiltræk elever
 • Fast pris pr. henvendelse
 • Pris fra 50 kr.
 • Gratis profil
 • Ingen binding
 Bliv underviser
Lær guitar online
med gratis videoer
 • YouTube-kanal med guitarvideoer
 • Lær sange, rytmer og akkorder
 • Alt er online, gratis og på dansk
 • Perfekt til nybegyndere på guitar
 Besøg YouTube-kanal
 • MUUV.DK
 • Hybenvej 12
  2605 Brøndby
  Email: info@muuv.dk
  CVR 38654837

 • MUUV på Facebook   MUUV på YouTube   MUUV på Instagram   MUUV på CVR