Menu

Kvintcirkel

Kvintcirklen er et redskab som kan bruges til harmonisering. Man kan i kvintcirklen blandt andet finde grundtone, dominant, subdominant og deres paralleller - som vi vil komme ind på senere i artiklen. Herunder ses kvintcirklen hvor den ydre cirkel viser dur akkorderne og den inderste cirkel viser mol akkorderne.

Kvintcirkel - Billede af kvintcirklen

Grundtone i kvintcirklen

Grundtonen er den tone der danner grundlaget i et musiknummer eller i en rundgang. Når man skal finde grundtonen i et nummer, er det i mange tilfælde den akkord som rundgangene primært starter/slutter på. Ønsker man at komponere sit eget kan man frit vælge en grundtone og benytte dominant og subdominant til at lave en rundgang.

Dominant i kvintcirklen

Dominant er et udtryk for tonen på det femte trin fra grundtonen (altså en kvint). Dominanten har den funktion at den leder over til grundtonen. Dominanten ligger i kvintcirklen lige ved siden af grundtonen (i urets retning). Dominanten er, uanset grundtonen, altid en dur akkord, da det er tertsen i dur akkorden der leder hen til grundtonen.

Subdominant i kvintcirklen

Subdominant er et udtryk for den tone der ligger på fjerde trin fra grundtonen (altså en kvart). Denne kan også kendetegnes ved at den ligge fem trin under grundtonen. Subdominanten ligger i kvintcirklen lige ved siden af grundtonen (i mod urets retning).

Indholdet er leveret af underviser Glen Michaelsen
Find underviser Bliv underviser