5 lavpraktiske råd til nye sangere  •  kommentarer

5 lavpraktiske råd til nye sangere

Ønsker du at blive sanger? Her giver vi fem konkrete råd, der kan spore dig i den rigtig retning.

Hvis du er ny sanger, kan du formentlig komme langt med nogle lette, simple råd. Dette må ikke forvekles med rigtig sangundervisning, som vi anbefaler alle sangere med ambitioner for stemmen og musikken. Dette skal mere ses et par gratis råd til dig, der er helt ny og ønsker at blive pejlet i den rigtige retning.

1) Vær dig selv

Lyder næsten som et fjollet råd, men måske dét råd, jeg personligt har fået mest ud af. Man bliver påvirket af så mange forskellige stemmer, og det kan være lokkende at forsøge at genskabe det smukke, man hører i en andens stemme. Du ender i bedste fald med at blive en god (om end lidt kedelig) kopi af den artist, som du forsøger at efterligne.

Du skal i stedet bruge tid på at udforske, hvad DIN stemme kan. Hos danske artister kan jeg eksempelvis lide stemmerne hos Lukas Forchhammer (Lukas Graham), Tim Christensen (Dizzy Mizz Lizzy), Michael Poulsen (Volbeat) og Mattias Kolstrup (Dúné) - fordi jeg aldrig er et sekund i tvivl om, at det er dem der synger.

2) Vælg sange i din komfortzone

Det kan være lokkende at lære at synge den store ballade fra en stor stemme (som eksempelvis Adele). Det er dog de færreste, der har det stemmemæssige overskud til at leverer disse numre overbevisende.

Derfor anbefaler vi, at du tager nogle sange, der ikke spænder så bredt vokalmæssigt - altså holder sig inde for færre oktaver.

3) Syng igennem

Nu bevæger jeg mig ud i et område, hvor man ikke kan give en simpel anbefaling. For hvor højt du synger afhænger af, hvilken stemme du har, og hvilken tone du skal ramme.

Men jeg føler mig ret sikker på, at man nye sangere synger et hak for lavt i forhold til det, man ville anbefale. Grunden er nok den, at det er “mindre ubehageligt” at lave en sangfejl, hvis det er lavt. Problemet er blot, at mange laver netop den sangfejl, fordi de synger for lavt.

Hvis jeg skal bevæge mig lidt ud i teorien om, hvor højt du skal synge, så tror jeg den mest grundlæggende regel er:

 • Ønsker du at synge en blød, luftig lyd i det dybe register: Syng lavt
 • Ønsker du at synge en skarpere, klarere lyd i det høje register: Syng højt

4) Optag dig selv

Det kan være svært at vurdere sin egen stemme, hvis man både hører den i sit eget hoved og i det rum, man står i. Man får oftest en mere “ærlig respons”, hvis man hører sig selv i en optagelse - og det bliver lettere at finde fejl og forbedringspotentiale.

Gør du dette, skal du naturligvis have noget OK optageudstyr. Behøves ikke være professionelt, men det skal være en udemærket mikrofon, så den kan fange din stemme ordenligt.

Du kan eventuelt kigge på de håndholdte optagere fra Zoom, hvor deres Zoom H4n PRO gør det ganske glimrende.

5) Glem alle effekterne

Igen kan det være lokkende at putte tonsvis af effekter på sin stemme (enten gennem et sanganlæg eller efter indspilning). Det kan naturligvis være fint at benytte effekter, men du bør først fokuserer på at få en god “grundlyd”.

Det handler altså om at få trænet din stemme til at lyde godt og behageligt uden effekter. Herefter kan effekter være med til at fremhæve de smukke nuancer i din stemme.

Glen Michaelsen

Glen Michaelsen

Stifter og udvikler

Jeg er medstifter af MUUV.DK, og har i over 10 år brændt for at skabe Danmarks bedste musikundervisningsportal. Derudover spiller jeg guitar, synger og skriver mine egne sange.

Kommentarer

Seneste nyt på bloggen

Hver tirsdag og fredag deler vi musik fra dygtige, upcoming danske musikere. Herunder kan du se de tre seneste artikler, om ny dansk, fantastisk musik.

Musikinspiration: Amea - Call Me Baby
d. 21-06-2024 kl. 06:51

Musikinspiration: Amea - Call Me Baby

Læs indlægget
Musikinspiration: Tina Stachowiak - Lose Somebody
d. 14-06-2024 kl. 06:56

Musikinspiration: Tina Stachowiak - Lose Somebody

Læs indlægget
Musikinspiration: ISSE - Vilde Drømme
d. 07-06-2024 kl. 21:02

Musikinspiration: ISSE - Vilde Drømme

Læs indlægget
Musikinspiration: Lizette Schouw - Forget
d. 25-05-2024 kl. 09:12

Musikinspiration: Lizette Schouw - Forget

Læs indlægget
Find underviser
med fire enkle trin
 • Besøg MUUV.DK
 • Vælg postnr. og instrument
 • Læs om underviseren
 • Kontakt underviseren
 Søg underviser
Opret forespørgsel
og få flere tilbud
 • Modtag flere tilbud
 • Over 600 undervisere
 • Gratis og uforpligtende
 • Opret på to minutter
 Opret forespørgsel
Bliv musikunderviser
og tiltræk elever
 • Fast pris pr. henvendelse
 • Pris fra 50 kr.
 • Gratis profil
 • Ingen binding
 Bliv underviser