Du kender følelsen.
Du har lige kørt kortet igennem.
Du får posen med dine nyindkøbte varer i hånden.
Ahhh, det føles dejligt!
Men … blot nogle uger efter ligger det nyindkøbte udstyr godt gemt væk i en skuffe.
Bare rolig, du er ikke alene om det.
For når man er ny på et instrument, kan det virke lokkende at købe en masse udstyr, fordi man tror, det kommer til at gøre en afgørende forskel for ens kunnen på guitaren.
Men ak nej ...
Der er ingen smarte genveje. Bare masser af øvetid med instrumentet.
Det betyder naturligvis ikke, at du slet ikke skal købe noget udstyr. Efter at have spillet guitar i over 15 år – og spildt min andel af penge på udstyr, der skulle gøre mig bedre på guitaren – synes jeg at have fundet frem til det, som rent faktisk betyder noget.
Med en capo kan du nemt ændre tonearten i et nummer. Spiller man en klassisk rundgang med C, G, F og C, så kan man sætte en capo i 2. bånd, og så (ved at spille samme akkorder) ændres rundgangen til D, A, G og D. Den skal ikke bruges til at undgå at lære barréakkorder, men den skal bruges til at give kreativ frihed.
Man kan sagtens komme rigtig langt uden at spille med plekter, men du vil blive glad for at få øvet det. På et eller andet tidspunkt vil du opleve, at nogle numre er nemmere ellere federe at spille med plekter, og desto før du starter med plektret, desto før vil det føles naturligt i hånden. Der findes masser af råd til valg af plekter, men jeg synes, du skal købe en række forskellige (tykke, tynde, store og små) og så se, hvad der føles godt.
Sørg altid for at have et eller to ekstra sæt strenge på lager, og sørg for at blive fortrolig med, hvordan du skifter strenge på din guitar. Det er federe og bedre at spille på nogle strenge, der ikke er slidt helt ned. Hvornår du skal skifte strenge afhænger af, hvor meget du spiller – men minimum en gang om året.
Det er vigtigt at passe godt på din guitar, så den holder længere. Gribebrætsolien sørger for, at gribebrættet ikke tørrer ud, mens det rette pudsemiddel holder din guitar pæn uden at beskadige træet eller lakken.
Nu kommer vi til listen over de ting, der har stor garanti for at ende i skuffen eller på hylden. Husk at denne liste kun er tiltænkt nye guitarister, da øvede guitarister naturligvis kan ende med at bruge og få glæde af langt mere udstyr.
Der er muligvis en hær af rock- og metalelskere der vil jagte mig med deres rumskibslignende elguitarer for denne udtalelse, men jeg mener det faktisk. Og misforstå mig ikke, for jeg synes elguitar (også de rumskibslignende) er noget af det fedeste.
Men som ny guitarist gør du dig selv en bjørnetjeneste ved at købe en elguitar. Strengene er markant lettere at trykke ned, og dermed får du ikke den fingertræning, du har brug for. Desuden får du en guitar, der byder på en høj følsomhed og et stort lag af kompleksitet, som ikke hjælper dig.
Start på en spansk guitar eller westernguitar, og når du har lært det grundlæggende håndværk, kan en ny, fantastisk version åbne sig for dig med elguitarer.
Det er naturligvis ikke den dyreste investering, men for nogle guitars vil det også kræve, du får monteret endnu en remknop, før remmen kan sidde der. Når du er ny skal du sidde ned, så du kan se, hvad du foretager dig.
Der findes apps til telefonen og hjemmesider, hvor du kan stemme din guitar helt gratis - og de virker fremragende. Det er naturligvis en undtagelse, hvis du ikke har en smartphone eller computer, som du har let adgang til, for det er vigtigt at stemme guitaren ofte.
Mange nye guitarister tror fejlagtigt, at deres manglende egenskaber skyldes deres billige guitar. Giv den billigste guitar til en øvet guitarist, og den vil lyde som en million. Giv den dyreste guitar til en ny guitarist og den vil lyde som en guitar købt i Harald Nyborg. Selvom kvaliteten af guitaren byder rigtig meget, så er det ikke den forskel, du hører, når du er ny – her er der brug for øvelse, øvelse og lidt mere øvelse.
Jeg er medstifter af MUUV.DK, og har i over 10 år brændt for at skabe Danmarks bedste musikundervisningsportal. Derudover spiller jeg guitar, synger og skriver mine egne sange.
Hver tirsdag og fredag deler vi musik fra dygtige, upcoming danske musikere. Herunder kan du se de tre seneste artikler, om ny dansk, fantastisk musik.
Hybenvej 12
2605 Brøndby
Email: info@muuv.dk
CVR: 38654837