Nye regler i USA giver musikere ro i maven  •  kommentarer

Nye regler i USA giver musikere ro i maven

Nu kan musikinstrumenter tages med i flyet

“Jeg har op til flere gange stået i situationen, hvor jeg ville have min guitar med på rejsen. Jeg frygtede dog behandlingen af mit instrument, hvis jeg tjekkede det ind ved skranken. Alle mine venner sagde, det var “no-go” at tjekke guitaren ind – den ville simpelthen blive smadret. Sidste gang tog det mig en længere mail-korrespondance, før personalet hos Easy Jet lod mig have den med som håndbagage. Besværet gjorde næsten, at jeg droppede hele rejsen.” - Glen Michalesen

Glen er en af de mange danske, rejsende musikere, som er træt af besværet og bekymringerne forbundet med at have sit instrument med på flyet. Langt de fleste musikere har sine betænkeligheder ved at indlevere sit elskede instrument ved check-in skranken. Derfor vælger de fleste musikere at tage sit instrument med som håndbaggage, men det er desværre ikke alle flyselskaber, der tillader dette.

Nu bliver der gjort noget ved problemet - i USA

Efter næsten tre års tovtrækkeri er regeringen i USA endelig nået til enighed om, at musikinstrumenter må komme med ombord på kommercielle flyvninger. Department of Transportation (DOT) har nu iværksat en regel, der kræver, at luftfartsselskaber tillader at passagerer må medbringe små instrumenter så som violiner og guitarer, så længe de generelle regler for håndbagage overholdes.

På trods af, at en violin eller en guitar typisk fylder mere end en almindelig rygsæk eller “rollaboard”-kuffert, kan de nu tages med ombord uden ekstra gebyrer. Det gælder principielt også lidt større instrumenter, forudsat at de overholder de opsatte regler for håndbagage. Det betyder, at amerikanske musikere nu kan have ro i maven, når de rejser udenlands med fly.

Ray Hair, som er præsident for “American Federation of Musicians” (fagforening) mener, at musikere har været udsat for dårlige vilkår og modstridende krav i forhold til størrelse og vægt på musikinstrumenter, fordi kravene varierer afhængigt af flyselskabet. I det forløbne år har DOT været i kontakt med repræsentanter for American Federations of Musicians og luftfartsselskaber for at løse vanskelighederne.

“Nu vil alle flyselskaber konsekvent følge en politik for alle musikere, der rejser med instrumenter”, tilføjer Ray Hair.

De 5 vigtigste punkter ved de nye regler

 • Flyselskaber kan ikke længere nægte adgang til folk, som har musikinstrumenter med på flyet. Ifølge DOT-reglerne skal alle selskaber tillade, at du bringer et instrument ombord, såfremt det passer i den overliggende bagagerum eller under sæderne i overenstemmelse med FAA sikkerhedsregler.
 • Så snart instrument er sikkert anbragt i overliggende rum eller under sædet, kan personalet ikke bede dig om at flytte det for at skabe plads til senere ankomne passagerers baggage.
 • Det anbefales, at du betaler ekstra for “priority boarding”, hvis flyselskabet tilbyder det. Det betyder, at du er en af de første, som får lov at gå ombord på flyet, hvorfor du kan anbringe dit instrument sikkert, før senere ankomne passagerer.
 • Musikinstrumenter prioriteres ikke. Såfremt du går ombord på flyet som en af de sidste, risikerer du, at der ikke er nok plads i de overliggende rum. Du må derfor “gate-checke” dit musikinstrument lige som ved normal håndbagage.
 • Musikere med større instrumenter, lige som celloer, som ikke passer i kabinen, kan købe en ekstra flybillet til instrumentet som “sædebaggage”. Det er ikke tilladt for flyselskaberne at tage ekstra gebyr for at transportere dit instrument på denne måde. Vær sikker på, at sælgeren af din billet kender til de nye regler. Det er nemlig vigtigt, at dit instrument ikke blokerer udsynet for andre passagerer længere tilbage i flyet. Instrumentet skal desuden være i en hardcase-taske.

Hvad mener du om sagen?

Har du også haft dårlige oplevelser med at fly og musikinstrumenter? Er det på tide, at vi får indført samme regler i Danmark? Jeg vil blive glad, hvis du vil give din mening til kende.

Morten Skov

Morten Skov

Medstifter og marketing

Jeg er medstifter af MUUV.DK og er dybt motiveret for at skabe et fantastisk miljø for musikundervisere og elever. I min fritid spiller jeg trommer og producerer musik for andre kunstnere.

Kommentarer

Seneste nyt på bloggen

Hver tirsdag og fredag deler vi musik fra dygtige, upcoming danske musikere. Herunder kan du se de tre seneste artikler, om ny dansk, fantastisk musik.

Musikinspiration: Sarah Færch - Hvem Er Jeg Nu?
d. 17-05-2024 kl. 07:21

Musikinspiration: Sarah Færch - Hvem Er Jeg Nu?

Læs indlægget
Musikinspiration: Kasper Buch - Working Hard
d. 10-05-2024 kl. 07:09

Musikinspiration: Kasper Buch - Working Hard

Læs indlægget
Musikinspiration: Sylvester - Sætter ild til natten
d. 03-05-2024 kl. 07:19

Musikinspiration: Sylvester - Sætter ild til natten

Læs indlægget
Musikinspiration: Johanne - Venter
d. 26-04-2024 kl. 07:16

Musikinspiration: Johanne - Venter

Læs indlægget
Find underviser
med fire enkle trin
 • Besøg MUUV.DK
 • Vælg postnr. og instrument
 • Læs om underviseren
 • Kontakt underviseren
 Søg underviser
Opret forespørgsel
og få flere tilbud
 • Modtag flere tilbud
 • Over 600 undervisere
 • Gratis og uforpligtende
 • Opret på to minutter
 Opret forespørgsel
Bliv musikunderviser
og tiltræk elever
 • Fast pris pr. henvendelse
 • Pris fra 50 kr.
 • Gratis profil
 • Ingen binding
 Bliv underviser