Vil du lære at skrive din egen sang? Følg vores guide her!  •  kommentarer

Vil du lære at skrive din egen sang? Følg vores guide her!

Sangskrivning er en svær diciplin, og det er svært at lave en guide. Men se vores bud her.

Hvis du beskæftiger dig med sangskrivning, ved du, at det er svært. Hvor skal man starte henne, og hvad skal sangen handle om?

Vi har lavet en guide til sangskrivere, der er gået i stå. Jeg har selv skrevet omkring 100 sange, og jeg har bygget mine egne små teknikker, der hjælper mig meget – forhåbentlig kan de også hjælpe dig en smule.

Her er min guide til sangskrivning:

1) Emnet

Vi kommer ikke særlig langt uden et emne, og jeg kan desværre ikke svare på, hvad emnet til din sang skal være – for det skal jo være din sang. Du skal finde et emne, der betyder noget for dig. De bedste sange er dem, der fortæller noget om artisten.

Er du uden inspiration, kan du overveje nogle af de klassiske emner. Kærlighed, venskab, tab, sorg og glæde.

2) Metaforer

En sang kan hurtigt blive lidt “kedelig”, hvis der ikke er nogle metaforer – det er ikke et must, men kan virke som lidt krydderi på sangen. Mange af de helt store hits er kendt for at pakke følelserne ind i smukt skrevne metaforer.

Her er et par eksempler på metaforer for ensomhed:

 • Alene i mørket
 • Fanget i ufrivillig egoisme
 • Efterladt
 • Overset
 • Gemt af vejen
 • Uønsket

3) Sanglinjer

Inden vi begynder på selve opbygningen af vers, omkvæd og bro, skal vi have en masse sanglinjer, vi kan benytte. Jeg plejer at skrive alt ned, der popper op i mit hovedet – godt som dårligt. Så har jeg så meget som muligt at plukke af, når den endelige sang skal laves.

Jeg har opfundet mine egne tre metoder, som jeg skifter lidt imellem, når jeg skriver nye sange. Husk at brug metaforene i alle tre metoder, selvom metode nummer tre lægger mest op til det.

Historieskrivning

Sæt dig ned og skriv en historie. Det kan være et minde, noget du ser eller noget du digter. Start med ikke at tænke i sanglinjer, men bare skriv historien i ganske almindeligt format. Når du har skrevet hele historien, kan du prøve at bryde den op i linjer.

Improvisation

Metoden fungerer bedst, hvis man spiller på et instrument som klaver eller guitar, hvor man kan spille en afdæmpet melodi i baggrunden. Men det fungerer også uden. Metoden går ganske enkelt ud på, at du bare synger frit fra leveren. Husk at skriv ned, når du kommer på sanglinjer, så de ikke går direkte i glemmebogen.

Metaforer

Her skal vi bruge vores metaforer som en helt grundlæggende del af sanglinjerne. Start med at opbyg korte sanglinjer, hvor der bruges en metafor og nogle få tillægs- og bindeord. Jeg har prøvet at lave et eksempel herunder med de førnævnte metaforer.

Jeg er alene i mørket
Føler mig efterladt
Nogengange lidt uønsket
Gemt af vejen i nat

4) Forbedr dine sanglinjer

Det er svært at definere en god sanglinje, men en vigtig ting er “flowet”. Det skal flyde godt, og det skal ikke lyde som om, man har svært ved at udtale sanglinjen. I nogle tilfælde betyder det, at du skal øve dig på at synge sanglinjen – i andre tilfælde skal sanglinjen simplificeres.

Jeg vil anbefale nye sangskrivere at holde sig til simple sanglinjer. Det betyder med andre ord, at der skal være få ord på hver sanglinje – og ikke alt for mange ord med over fem/seks stavelser.

5) Lav opbygningen

Der findes mange bud på, hvordan en sang kan opbygges, men jeg vil her præsentere en klassisk opbygning på en popsang. Hvis du har andre idéer til opbygningen af din sang, skal du endelig slå dig løs. Denne formel kan du dog benytte, hvis du gerne vil have en klassisk god opbygning på din sang.

2 x vers
1 x omkvæd
2 x vers
1 x omkvæd
1 x bro
2 x omkvæd

6) Tilføj evt. instrumenter

Når sangteksten er færdig, skal der ofte tilføres nogle instrumenter. Her handler det om smag, når der skal besluttes, hvilke instrumenter, der skal være på sangen. Har man et stille pop-nummer kan man muligvis nøjes med et (guitar eller klaver oftest), hvorimod et rock-nummer ofte kræver den helt store pakke med el-guitar, trommer og bas.

Jeg håber, at denne lille guide kunne hjælpe dig med at komme i gang med sangskrivningen! Held og lykke.

Er du gået helt i stå?

Mit bedste råd til dig er, at du skal bruge en time eller to sammen med en privatundervisning i sangskrivning. På MUUV har vi et stort udvalg af dygtige undervisere i sangskrivning, som kan hjælpe dig med at skrive din sang. Du kan oprette en gratis og uforpligtende forespørgsel og få tilbud fra op til seks undervisere.

Opret forespørgsel her

Find en underviser

Privatundervisning i musik øger du dine chancer for at blive god til dit instrument.

På MUUV kan du oprette en forespørgsel og få tilbud fra flere undervisere.

Det er gratis og uforpligtende.

Opret forespørgsel

Glen Michaelsen

Glen Michaelsen

Stifter og udvikler

Jeg er medstifter af MUUV.DK, og har i over 10 år brændt for at skabe Danmarks bedste musikundervisningsportal. Derudover spiller jeg guitar, synger og skriver mine egne sange.

Kommentarer

Seneste nyt på bloggen

Hver tirsdag og fredag deler vi musik fra dygtige, upcoming danske musikere. Herunder kan du se de tre seneste artikler, om ny dansk, fantastisk musik.

Musikinspiration: Siri Neel - Into The Night
d. 19-04-2024 kl. 07:51

Musikinspiration: Siri Neel - Into The Night

Læs indlægget
Musikinspiration: FERN - Killing Time
d. 01-04-2024 kl. 09:18

Musikinspiration: FERN - Killing Time

Læs indlægget
Musikinspiration: Amea - Physical
d. 29-03-2024 kl. 09:21

Musikinspiration: Amea - Physical

Læs indlægget
Musikinspiration: Joakim Lykke - HIGHWAY 15
d. 28-03-2024 kl. 10:03

Musikinspiration: Joakim Lykke - HIGHWAY 15

Læs indlægget
Find underviser
med fire enkle trin
 • Besøg MUUV.DK
 • Vælg postnr. og instrument
 • Læs om underviseren
 • Kontakt underviseren
 Søg underviser
Opret forespørgsel
og få flere tilbud
 • Modtag flere tilbud
 • Over 600 undervisere
 • Gratis og uforpligtende
 • Opret på to minutter
 Opret forespørgsel
Bliv musikunderviser
og tiltræk elever
 • Fast pris pr. henvendelse
 • Pris fra 50 kr.
 • Gratis profil
 • Ingen binding
 Bliv underviser