Der findes overordnet set tre typer af trommesæt. Herunder kan du vælge det trommesæt, du er på udkig efter.
Herunder kan du set et lille udpluk af populære trommesæt.
Hvis du går og overvejer, hvilket trommesæt du skal købe, kan du finde tips på denne side. Der er mange muligheder inden for valg af trommesæt, og det kan være svært at vide, hvad der er det rette at købe for dig. Afhængigt af dit niveau, behov samt budget vil der være løsningsforslag, der passer bedre end andre. Her på siden finder du forskellige løsningsforslag til køb af trommesæt. Find frem til dit budget
Først og fremmest er det vigtigt for dig at fastlægge dit budget. Herefter kan du hurtigt udelukke for dyre trommesæt og kigge nærmere på de forskellige løsningsforslag i din prisklasse. Du skal huske, at du både skal bruge trommer, ”hardware” og bækkener. Man kan ikke spille trommer, hvis man ikke har alle delene dertil, så husk at du skal have råd til det hele. Læs om trommesættets opbygning her, hvis du vil have et bedre overblik over de dele, du skal bruge.
Mange nybegyndere begår fejlen, at købe dyre trommer men billige bækkener og hardware (stativer, pedaler, trommestol mv.). Ofte kan et sæt gode bækkener og hardware være en langt bedre investering end et godt (men dyrt) trommesæt, som du måske ikke kan finde ud af at stemme, så det lyder godt. Overvej derfor kraftigt hvad du vil prioritere inden for dit budget, og undervurder ikke gode bækkener og god hardware i stedet for et godt trommesæt.
Der er mange forskellige løsningsforslag afhængigt af, hvad du skal bruge dit trommesæt til. Afhængigt af hvor du kan spille på dit trommesæt, er der forskellige muligheder. Man skelner grundlæggende mellem to typer af trommesæt:
Bor man i lejlighed, er et akustisk trommesæt ikke en løsning, da det larmer for meget. Her vil et elektronisk trommesæt være en meget bedre løsning, da dette larmer mindre. Hvis du bor i lejlighed og ikke har et øvelokale, kan du derfor allerede nu afskrive muligheden for at anskaffe dig et akustisk trommesæt og kigge nærmere på et digitalt trommesæt. Har du mulighed for at larme, er et akustisk trommesæt også en mulighed, men det betyder ikke, at du ikke kan vælge et digitalt trommesæt. Du skal dog være opmærksom på fordele og ulemper ved begge trommesæt.
Et akustisk trommesæt er det, man traditionelt forstår ved et trommesæt. Akustiske trommer larmer mere men har også en mere organisk lyd og føles mere “rigtigt”. Hvis du gerne vil spille trommer i traditionel forstand, er akustiske trommer den rette løsning. Lyden af et akustisk trommesæt indgår den meste rytmiske musik, og er derfor den rette løsning for langt de fleste trommeslagere. Der er dog samtidig et stigende antal trommeslagere, som begynder at spille med elektroniske trommelyde. Du skal derfor gøre dig tanker om, hvilken type musik du gerne vil spille og derfra træffe beslutningen omkring valg akustisk/digitalt.
Hvis du ikke må larme, når du øver dig på trommer, er digitale trommer den rette løsning for dig. Du skal dog være opmærksom på, at digitale trommer har en helt anden følelse, når du spiller på dem. Lyden der kommer ud af trommerne er ikke på samme måde organisk og naturlig, og det kan føles mærkeligt at spille på dem i forhold til et akustisk trommesæt. Hvis du gerne vil eksperimentere med elektronisk musik, er et elektronisk trommesæt ligeledes den rette løsning. Med et elektronisk trommesæt har du mulighed for at lege med samples og elektroniske lyde.
De fleste nybegyndere søger et billigt men godt trommesæt, som fungerer og som de kan øve sig på. Mange er endnu usikre på, om de overhovedet vil spille trommer i længden, og derfor kan det vise sig at være penge ud af vinduet at købe et nyt, dyrt trommesæt, som alligevel ikke bliver brugt. Hvis du er nybegynder og netop leder efter en billig løsning, kan det være en god idé at købe brugt. Du kan spare mange penge ved at købe et brugt trommesæt, og ofte kan du få langt bedre kvalitet, end hvis du køber fra nyt. Det er dog en jungle at lede efter trommer på brugtmarkedet, så derfor anbefales det kraftigt, at du får hjælp af en ven eller bekendt, som ved noget om trommer. Hvis du gerne vil købe fra nyt, anbefales det at du tager ind i en musik- eller trommebutik og spørger samt prøver dig frem. Men selvom du får hjælp af en sælger, kan du alligevel hurtigt komme til at købe katten i sækken, så det kan igen anbefales, at du allierer dig med en, som er velbevandret inden for trommer.
Er du forældre og ønsker at købe trommesæt til dit barn, kan det være relevant at overveje et såkaldt junior trommesæt. Et junior trommesæt er et mindre trommesæt, som passer til børn. Et trommesæt i voksenstørrelse kan være lidt for stort til børn, og da bliver det ukomfortabelt at spille på. Overvej derfor om et junior-trommesæt er den rette løsning til dit barn.
Som udgangspunkt kan du finde trommer i alle prisklasser inden for alle slags trommemærker. Der er som sådan ikke ét mærke, som kan anbefales frem for andre. Det hele vil i bund og grund komme an på smag og behag - og pris! Du skal derfor ikke lade dig narre, hvis nogen vil påstå, at der er ét mærke, som er bedre end andre. Alle mærker kan tilbyde noget inden for de fleste prisklasser, så prøv og lyt dig frem.
Billige bækkener lyder ofte dårligt, og da bækkener har en stor indflydelse på den samlede trommelyd, er det dumt at gå på kompromis med kvaliteten af disse. Bækkener skærer igennem og kan derfor være hårde ved ørerne. Hvis de tilmed lyder dårligt, kan de være ulidelige at spille på. Du bør derfor overveje, at prioritere et sæt gode bækkener. Selve trommesættet kan også lyde dårligt, men skærer ikke på samme måde igennem. Desuden er det altafgørende om du kan finde ud af at stemme dine trommer. Hvis ikke du kan stemme trommer, kan selv det dyreste trommesæt lyde dårligt - og så er du lige vidt. Lyden af dine bækkener kan du derimod ikke ændre på, så dem må du ikke gå på kompromis med.
Hardware omfatter pedaler, trommestol, lilletrommestativ og bækkenstativer. Hardware kan være en irriterende udgiftspost, da det som sådan ikke bidrager til trommesættets lyd. God hardware kan være dyr men skal ikke nødvendigvis nedprioriteres. Dårlig hardware går meget hurtigt i stykker, og så er du lige vidt. Hvis din trommestol er ved at falde sammen eller din stortromme-pedal ikke virker ordentligt, kan du alligevel ikke spille trommer. Sørg derfor at finde god hardware. Du behøver ikke absolut at købe den dyreste serie, men spørg dig frem og find en rimelig kvalitet, som kan holde i længden.
Jeg er medstifter af MUUV.DK, og har i over 10 år brændt for at skabe Danmarks bedste musikundervisningsportal. Derudover spiller jeg guitar, synger og skriver mine egne sange.
Hybenvej 12
2605 Brøndby
Email: info@muuv.dk
CVR: 38654837