Musik gør dig klogere  •  kommentarer

Musik gør dig klogere

Musik gør os gladere, giver os fornyet energi og så gør det os tilmed klogere.

Det er efterhånden almen viden, at der er en lang række fordele forbundet med musik. Blandt andet giver musik os fornyet energi samtidig med, at den gør os til gladere mennesker. Det skyldes især, at musik går ind og stimulerer hjernen, hvorefter der udløses dopamin, som i populær tale kaldes hjernens glædesstof.

Musik aktiverer hjernen

Ud over energi og glæde har forskning vist, at musik gør os klogere. Det hænger i høj grad sammen med, at musik går ind og aktiverer forskellige områder i hjernen. Især den del af hjernen, der kaldes corpus callosum påvirkes positivt, når vi fylder vores ører med gode toner. Specielt for den hjernedel er det, at den hjælper os med at indlære og huske.

Når vi lytter til musik stimulerer vi med andre ord vores indlæringsevne og såkaldte arbejdshukommelse. Det faktum har fået flere virksomheder og undervisningsinstitutioner rundt om i verden til at benytte musik i deres oplæring af medarbejdere og undervisning af elever. Især menes det at Mozarts musik har en positiv indvirkning på hjernen, da det skønnes, at de klassiske toner mindsker stress og dermed kan halvere indlæringstiden. Det er efter sigende ikke kun Mozarts musik, der har denne positive effekt - andet musik menes også at kunne bruges til formålet.

Tangenter på klaver med noder

Det er ikke nok at lytte

Vi bør dog langt fra kun lytte til musik. Forskningen viser nemlig også, at det at spille et instrument eller at synge kan gavne os på en lang række andre områder. Hvis vi er musikalsk aktive har vi blandt andet lettere ved at lære sprog.

Gennem musikken udvikler vi vores auditive evner, så vi bliver bedre til at skelne og huske lyde. Når vi øver os i at spille et instrument, vender vi vores hjerne til at lære ved at lytte, og netop den tilgang udvikler vores evne til at lære sprog.

Som vi har været inde på i en tidligere artikel udvikler musikken samtidig vores kreative og matematiske evner. Desuden kan musik gavne vores koncentrationsevne, hvilket hænger sammen med den forøgede hjerneaktivitet forårsaget af musikken.

Gør musikken til din nye hobby

Så hvis du i flere år har drømt om at lære at spille klaver, eller hvis du langt om længe har fået lidt plads i kalenderen, som kan afsættes til den guitar, der har samlet støv i kælderen gennem årtier, bør der i artiklen her være motivation for at gøre musikken til din nye hobby.

Dog findes der også en lang række andre hobbyer du kan benytte dig af, hvis du vil give dig i kast med lidt hjernegymnastisk. Blandt andet kan meditation øge din koncentrationsevne, mens læsning kan gøre dig bedre til at se sammenhænge og gribe flere forskellige problemstillinger an. Også kortspil, computerspil og brætspil er blandt de hobbyer, der kan gavne din handlekraft.

Dette er muligvis er årsagen til, at et stort antal af kloge - og velkendte personer har haft en bred vifte af spil, som deres hobbyer gennem tiden. Eksempelvis holdte Humphrey Bogart og Che Guevara af skak, hvordimod Voltaire og Churchill havde spar og hjerter som deres hobby. Foretrækker du i stedet en mere aktiv hobby kan fysisk træning være din vej frem, da motion siges at være godt for både din indlæring og hukommelse.

Som du nok kan fornemme, er der altså gode muligheder for at finde en hobby, der er underholdende samtidig med, at den stimulerer din hjerne.

Glen Michaelsen

Glen Michaelsen

Stifter og udvikler

Jeg er medstifter af MUUV.DK, og har i over 10 år brændt for at skabe Danmarks bedste musikundervisningsportal. Derudover spiller jeg guitar, synger og skriver mine egne sange.

Kommentarer

Seneste nyt på bloggen

Hver tirsdag og fredag deler vi musik fra dygtige, upcoming danske musikere. Herunder kan du se de tre seneste artikler, om ny dansk, fantastisk musik.

Musikinspiration: Sarah Færch - Hvem Er Jeg Nu?
d. 17-05-2024 kl. 07:21

Musikinspiration: Sarah Færch - Hvem Er Jeg Nu?

Læs indlægget
Musikinspiration: Kasper Buch - Working Hard
d. 10-05-2024 kl. 07:09

Musikinspiration: Kasper Buch - Working Hard

Læs indlægget
Musikinspiration: Sylvester - Sætter ild til natten
d. 03-05-2024 kl. 07:19

Musikinspiration: Sylvester - Sætter ild til natten

Læs indlægget
Musikinspiration: Johanne - Venter
d. 26-04-2024 kl. 07:16

Musikinspiration: Johanne - Venter

Læs indlægget
Find underviser
med fire enkle trin
 • Besøg MUUV.DK
 • Vælg postnr. og instrument
 • Læs om underviseren
 • Kontakt underviseren
 Søg underviser
Opret forespørgsel
og få flere tilbud
 • Modtag flere tilbud
 • Over 600 undervisere
 • Gratis og uforpligtende
 • Opret på to minutter
 Opret forespørgsel
Bliv musikunderviser
og tiltræk elever
 • Fast pris pr. henvendelse
 • Pris fra 50 kr.
 • Gratis profil
 • Ingen binding
 Bliv underviser