Denne guide viser dig, hvordan du kan bruge kvintcirklen til at skabe gode harmoniske akkordrundgange, som du kan bruge i dine numre. Det er let og enkelt at gå til, og kræver som udgangspunkt kun, at du kender til de mest gængse akkorder på dit instrument.
Guiden henvender sig primært til pianister og guitarister, da dette er nogle af de mest anvendte tonale instrumenter. Ejer du et af disse instrumenter? Så læs endelig videre.
Hvis du ikke er bekendt med Kvintcirklen, kan det måske lyde som volapyk, men det er faktisk formen for en god standardrytme opbygget i Kvintcirklen. Grundtonen vælger du helt selv, og så er subdominanten tonen til venstre, og dominanten tonen til højre for din selvvalgte grundtone. Vi starter med at vise teorien, hvor vi kun benytter dur-akkorder.
Her får vi altså en form, der ser således ud:
Her får vi altså en form, der ser således ud:
Prøv bare at slå ned på en tilfældig akkord på ydersiden af kvintcirklen, og hør, at du får en dejlig harmonisk rundgang, hvis du benytter vores metode.
Mol-akkorderne er dem på indersiden af kvintcirklen, og kan på meget nem vis bringes med i spil, så vi får en masse variationsmuligheder. Det er egentlig meget simpelt; du bytter bare en eller flere af dine dur-akkorder ud med den mol-akkorder, som er overfor dur-akkorden - også kaldet dens mol-paralleltone.
Hvis vi kigger på kvintcirklen svarer;
Her får vi altså en form, der ser således ud:
Nu er det kun op til din egen fantasi, hvordan du synes, din rundgang skal se ud. Her handler det om at lytte sig frem til en lyd, som matcher ens nummer.
En lidt barsk overskrift, men der er nok rigtig mange, der vil tænke sådan. Når man sætter regler op for musik, kan det jo hurtigt betyde, at meget musik bliver ens. Derfor mener vi bestemt heller ikke, at du skal låse dig fast i kvintcirklen, men bruge den som et udgangspunkt. Når du har en god standardrundgang, kan du sagtens udfordre denne med en akkord, der som udgangspunkt ikke ville passe ind. Dette vil altid give en mere speciel og unik rundgang.
Hvis du har svært ved at komme i gang med musikteorien, kan det være en god idé med en privat musikunderviser. Find en underviser, der kan hjælpe dig videre med kvintcirklen:
Privatundervisning i musik øger du dine chancer for at blive god til dit instrument.
På MUUV kan du oprette en forespørgsel og få tilbud fra flere undervisere.
Det er gratis og uforpligtende.
Jeg er medstifter af MUUV.DK, og har i over 10 år brændt for at skabe Danmarks bedste musikundervisningsportal. Derudover spiller jeg guitar, synger og skriver mine egne sange.
Hver tirsdag og fredag deler vi musik fra dygtige, upcoming danske musikere. Herunder kan du se de tre seneste artikler, om ny dansk, fantastisk musik.
Hybenvej 12
2605 Brøndby
Email: info@muuv.dk
CVR: 38654837