Menu
Bliv bedre til trommer

Privatundervisning i trommer øger du dine chancer for at blive god til trommer.

På MUUV kan du oprette en forespørgsel og få tilbud fra flere undervisere.

Det er gratis og uforpligtende.

Lav forespørgsel

Trommesættets opbygning

Trommesættet består af flere trommer, og hver tromme har sin funktion. Hver trommeslager tilpasser sit eget ”setup” ud fra spillestil og behov. Nogle trommeslagere foretrækker et lille, minimalistisk sæt, hvorimod andre foretrækker et større sæt – fx med to stortrommer, mange bækkener eller mange tammer. Hver trommeslager finder med tiden ud af den perfekte størrelse på sit eget trommesæt og placeringen af trommerne i forhold til spillestil og ergonomi.

På denne side gennemgås de enkelte dele ved et trommesæt, så du kan få et overblik over, hvad der skal bruges, når du skal ud og finde dig et trommesæt.

Trommesættets opbygning


1) Hi-hat (på engelsk ”hi-hat”)

Hi-hatten kan man betegne som det vigtigste bækken på trommesættet. Hi-hatten består faktisk af to bækkener, som kan slås sammen vha. venstre fod. Slår man med trommestikken på en hi-hat, der er holdt sammen, opnår man en kort ”klik”-lyd, som man bruger i mange rytmer. Åbnes hi-hatten vil man opnå en længere og højere lyd. efter hvor højt eller hvilken genre man spiller, vil man variere i mellem at åbne og lukke hi-hatten lidt eller meget. Den mest gængse diameter på hi-hatten er 14”.

Find og køb en hi-hat her


2) Ride-bækken (på engelsk ”ride cymbal”)

Ride-bækkenet bliver typisk brugt som alternativet til hi-hatten. Ofte bruger man ride-bækkenet i omkvæd, når der skal bruges en større og højere lyd end en lukket hi-hat. Jazz-trommeslagere bruger ride-bækkenet i utrolig mange rytmer. Ride-bækkenet kan også bruges som et crash-bækken, afhængigt af bækkenets legering og tykkelse. Man har typisk kun 1 ride-bækken i sit ”setup” ad gangen og den mest normale diameter på ride-bækkenet er 20”.

Find og køb ride-bækkener her


3) Crash-bækken (på engelsk ”crash cymbal”)

Crash-bækkenet bruges oftest i omkvæd og når der skal markeres overgange til nye stykker i et musiknummer. Crash-bækkenet har oftest en endnu højere lyd end ride-bækkenet og kan bruges i mange situationer i musikken. Størrelsen på crash-bækkenet varierer meget efter smag og genre.

Find og køb crash-bækkener her


4) China-bækken (på engelsk "china cymbal")

AChina-bækkenet har lidt samme funktion som et crashbækken men har dog en lidt særpræget lyd, som især bliver brugt i rock.

Find og køb china-bækkener her


5) Lilletromme (på engelsk ”snare drum”)

Lilletrommen har sammen med stortromme og hi-hat den største rolle i de fleste rytmer. Lilletrommen har en særpræget lyd, da trommeskindet er spændt højere end de fleste andre trommer. Desuden har den i bunden monteret en såkaldt ”seiding”, som rasler meget hurtigt og giver trommen et skarpt ”smæk”, når man slår på den. Da lilletrommen bruges ofte i alle slags rytmer, er det en god idé at sørge for at den er af god kvalitet og er stemt korrekt, så den lyder godt.

Find og køb lilletromme her


6) Stortromme (på engelsk ”bass drum”)

Stortrommen kaldes ofte hjertet af trommesættet. Den har typisk den dybeste lyd og er den største tromme på trommesættet. Den ligger på jorden og spilles på med fødderne vha. en stortrommepedal. Størrelsen af stortrommen varierer meget i forhold til, hvilken genre trommeslageren spiller. Hvis trommesættet primært bruges til rock, vil man ofte foretrække en stortromme i enten 22”, 24” eller sågar 26”. Jazz-trommeslagere og trommeslagere, der spiller blødere genrer vil ofte ikke have brug for en større stortromme end 18” eller 20”. Den mest gængse størrelse på stortrommen er 22”, da den kan bruges i de fleste genrer.

Find og køb stortromme her


7) Tammer (på engelsk ”tom-toms”)

Tammerne bruges oftest til at lave fills i mellem grundrytmen men kan også bruges i mange rytmer, som fx i salsa, jazz eller rock. Størrelsen og antallet af tammerne afhænger igen ofte af hvilken genre man spiller og hvilken spillestil man har. En rock-trommeslager vil typisk gerne have mange store tammer, som giver en dyb lyd, hvorimod en jazz-trommeslager oftest har 2 tammer, som er stemt højt og giver en lys, ringende lyd. Tammer kan enten være monteret på stortrommen eller på et stativ. Da er der tale om såkaldte ”hængetammer”. Dybe tammer er dog oftest placeret på gulvet og kaldes derfor ”gulvtammer”.

Find og køb tammer her


8) Bækkenstativ (på engelsk ”cymbal stand”):

Bækkenstativerne er nødvendige for at kunne bruge sine bækkener. Der er tale om enten et crash- / ridebækken-stativ eller et hi-hat-stativ. Hi-hat stativet skiller sig lidt ud fra de andre stativer, da den har en pedal i bunden, som bruges til at åbne og lukke hi-hatten. Alle bækkenstativer kan reguleres i højden. Desuden er der mulighed for at regulere vinklen på bækkenet. Lilletrommestativet er bruges til at holde lilletrommen i den ønskede højde og position, så den passer den enkelte trommeslager.

Find og køb bækken-stativer her


9) Stortrommepedal (på engelsk ”bass drum pedal”):

Bruges til at slå på stortrommen ved at træde ned med foden. Man kan blandt andet regulere hårdhed, afstand til stortrommen mm. for at finde netop den indstilling, som passer den enkelte trommeslager bedst. Nogle trommeslagere, ofte rock-trommeslagere, bruger dobbelt stortrommepedal, for at kunne spille hurtigere (flere slag) på stortrommen.

Find og køb stortrommepedal her

Privatundervisning i trommer

Vi har et stort udvalg af undervisere i trommer, som du kan kontakte gratis og uforpligtende.

Find trommeundervisning

Køb trommer

Skal du investere i trommer, så kan du finde et stort udvalg her på vores side.

Find trommer

Find underviser
med fire enkle trin
  • Besøg MUUV.DK
  • Vælg postnr. og instrument
  • Læs om underviseren
  • Kontakt underviseren
 Søg underviser
Opret forespørgsel
og få flere tilbud
  • Modtag flere tilbud
  • Over 600 undervisere
  • Gratis og uforpligtende
  • Opret på to minutter
 Opret forespørgsel
Bliv musikunderviser
og tiltræk elever
  • Fast pris pr. henvendelse
  • Pris fra 50 kr.
  • Gratis profil
  • Ingen binding
 Bliv underviser