Audio Edit Tools i Logic Pro X  •  kommentarer

Audio Edit Tools i Logic Pro X

Dine bedste venner, når du arbejder med musik.

Audio Edit Tools er som sådan ikke ét værktøj men derimod en liste af værktøjer, som alle bør lære at kende i forbindelse med brugen af Logic. Du bør se disse tools som dine venner, når du manøvrerer rundt i logic. De vil spare dig for utrolig meget tid, når først du har lært at bruge dem.

I begyndelsen kan det virke uoverskueligt at skulle lære de forskellige tools at kende. Men effektivitet er nøglen til kreativitet. Det betyder, at du før eller siden bliver nødt til at lære de nødvendige hotkeys for at kunne bevæge dig hurtigt rundt i programmet.

En kort introduktion til Audio Edit Tool-shortcuts

Dine tools er gemt på hotkey “T”. Ved at trykke på tasten, aktiveres listen og du kan derefter vælge det ønskede tool ved at klikke på det med musen eller ved at bruge dens respektive hotkey. Herunder gennemgår vi kort de 14 tools, som findes i tool-listen.

Pointer tool (Hotkey: 1)

Pointer tool er det mest brugte tool i Logic. Pointer-tool henviser til den almindelige musemarkør, som du bruger dit at navigere rundt i Logic. Du bruger også pointer-tool, når du skal trække elementer så som “wav-filer” og MIDI-regions rundt i din “sequencer” (listen over dine tracks).

Pencil-tool (Hotkey: 2)

Pencil-tool bruges, når du ønsker at tegne nye elementer ind i dit projekt. Pencil-tool kan bruges til at tegne nye MIDI-regions eller MIDI-nodes, når du skal programmere trommer eller melodier. Pencil-tool er et vigtigt værktøj i den kreative proces.

Eraser-tool (Hotkey: 3)

Dette tool kan ses som et modstykke til pencil-tool, fordi det let giver dig mulighed for at slette elementer i dit projekt.

Text-tool (Hotkey: 4)

Text-tool er et overset værktøj i listen over værktøjer. Ikke mange mennesker bruger text-tool, men det kan være et værdifuldt værktøj, fordi det hjælper dig til at holde styr på dine elementer i Logic. Hvis dine projekter begynder at vokse sig store og uoverskuelige, er det på tide at bruge text-tool til at få overblik.

Scissors-tool (Hotkey: 5)

Scissors-tool er værdifuldt, når du gerne vil splitte dine wav-filer eller MIDI-regions op i mindre dele. Dette kan være værdifuldt, hvis du ønsker at flytte rundt på de mindre sekvenser eller ønsker at slette dem.

Glue-tool (Hotkey: 6)

Glue-tool virker på modsat måde af scissors-tool. Hvis du ønsker at lime MIDI-regions sammen til for at finde overblik, kan værktøjet være med til at hjælpe dig.

Solo-tool (Hotkey: 7)

Solo-tool er et værktøj, som mange glemmer at bruge. Det er ikke brugt særlig ofte, da mange vælger at trykke “solo” på de enkelte tracks. Men solo-tool kan være en hurtig genvej til at lytte enkelte sekvenser af i din musik. “Solo”-funktionen fungerer således, at alle andre elementer, end det du har “solo’et”, bliver mutet. Således kan du hurtigt høre, hvordan de enkelte elementer lyder for sig selv. Solo-tool er således også et godt fejlfindingsværktøj.

Mute-tool (Hotkey: 8)

Mute-tool virker på modsatte måde af solo-tool. Hvis du ønsker at mute enkelte elementer i dit projekt kan du bruge mute-tool. Husk på, at du også har muligheden for at “mute” på de enkelte tracks.

Zoom-tool (Hotkey: 9)

Zoom-tool bruges især i situationer, hvor du arbejder med wav-filer eller andre elementer i dit projekt, som kræver præcision. Værktøjet kan også bruges til at arbejde med større projekter, der indeholder mange tracks. Her kan zoom-tool også hjælpe med at finde overblik.

Fade-tool (Hotkey: 0)

Fade-tool bruges til at glatte overgange ud mellem wav-filer. Ved overgangen mellem to wav-filer, hvor der er en mislyd eller lyder mærkeligt, kan fade-tool være et særdeles nyttigt værktøj. Fade-tool bruges også i situationer, hvor man ønsker at “fade” en wav-filer ud, så den ikke stopper så brat i lydbilledet. Det kan eksempelvis også bruges i slutninger af sange.

Automation select-tool (Hotkey: Q)

Automation select-tool er nyttigt, når du ønsker at arbejde med såkaldt “automation”. Dette bruges til at markere/vælge “automation-nodes”, hvis du enten ønsker at hæve/sænke disse i intensitet, eller hvis du ønsker at fjerne dem. (Automation er et særskilt emne for sig i Logic, som kræver en grundig introduktion. Ved du ikke hvad, automation er, bør du sætte dig ind i dette, før automation select-tool giver mening.)

Automation curve-tool (Hotkey: W)

Automation curve-tool bruges også ved arbejdet med automation. Dette kan bruges til at tegne nøjagtige automations-kurver, så din lyd eller volume opfører sig præcis, som du ønsker. (Før du går i gang med brugen af dette tool, bør du først sætte dig ind i, hvad “automation” er.)

Marquee-tool (Hotkey: E)

Marque-tool er et særdeles effektivt værktøj til at markere elementer af en wav-fil eller MIDI-region, som eksempelvist enten skal slettes, flyttes eller gentages et andet sted i projektet. Når elementer er markeret, kan man eksempelvist trykke “delete” for at slette eller “enter” for at aktivere markeringer som en selvstændig region.

Flex-tool (Hotkey: R)

Flex-tool giver mulighed for at komprimere og udvide specifikke områder i en region, for eksempel transienter. Dette giver mulighed for nem bevægelse til et bestemt tidspunkt reference. Med dette værktøj kan man påvirke en lyd på flere måder. Det er muligt at vælge forskellige flex modes: Slicing, rhythmic, monophonic, polyphonic, tempophone og speed. Flex-tool kan være svært at bruge og kræver derfor en mere dybdegående introduktion.

Prøv dig frem

Det anbefales kraftigt, at du som minimum forsøger at sætte dig ind i alle ovenstående tools. Måske giver alle sammen ikke lige meget mening, men det er vigtigt, at du afprøver dem. Så kan du altid vende tilbage til dem, hvis du på et senere tidspunkt får brug for dem.

Ovenstående indlæg er kun en meget overfladisk gennemgang af de forskellige tools. Vi håber, at det har givet dig et nogenlunde overblik men anbefaler dog kraftigt, at du får en visuel gennemgang værktøjerne. Vi har udvalgt et par Youtube-videoer, som demonstrerer nogle af disse værktøjer på en rigtig god måde.

Vi håber, at du vil dele dette indlæg.

God fornøjelse.

Vil du i gang med musikproduktion

Find en underviser, som kan hjælpe dig i gang med musikproduktion.

Morten Skov

Morten Skov

Medstifter og marketing

Jeg er medstifter af MUUV.DK og er dybt motiveret for at skabe et fantastisk miljø for musikundervisere og elever. I min fritid spiller jeg trommer og producerer musik for andre kunstnere.

Kommentarer

Seneste nyt på bloggen

Hver tirsdag og fredag deler vi musik fra dygtige, upcoming danske musikere. Herunder kan du se de tre seneste artikler, om ny dansk, fantastisk musik.

Musikinspiration: Mia Dae - My Next Mistake
d. 03-11-2024 kl. 10:21

Musikinspiration: Mia Dae - My Next Mistake

Læs indlægget
Musikinspiration: Siri Neel - Drawn Like a Magnet
d. 01-11-2024 kl. 07:11

Musikinspiration: Siri Neel - Drawn Like a Magnet

Læs indlægget
Musikinspiration: Glimtvis - The Nashville Confessions
d. 16-09-2024 kl. 07:49

Musikinspiration: Glimtvis - The Nashville Confessions

Læs indlægget
Musikinspiration: Marissa M - American Dream
d. 13-09-2024 kl. 07:42

Musikinspiration: Marissa M - American Dream

Læs indlægget
Find underviser
med fire enkle trin
  • Besøg MUUV.DK
  • Vælg postnr. og instrument
  • Læs om underviseren
  • Kontakt underviseren
 Søg underviser
Opret forespørgsel
og få flere tilbud
  • Modtag flere tilbud
  • Over 600 undervisere
  • Gratis og uforpligtende
  • Opret på to minutter
 Opret forespørgsel
Bliv musikunderviser
og tiltræk elever
  • Fast pris pr. henvendelse
  • Pris fra 50 kr.
  • Gratis profil
  • Ingen binding
 Bliv underviser