Menu
Bliv bedre til guitar

Privatundervisning i guitar øger du dine chancer for at blive god til guitar.

På MUUV kan du oprette en forespørgsel og få tilbud fra flere undervisere.

Det er gratis og uforpligtende.

Lav forespørgsel

Akkorder på guitar (Guitarakkorder)

En akkord er et udtryk for, når minimum tre toner klinger samtidigt, her på siden vil du få vejledning til hvordan du spiller de mest gængse akkorder på en guitar.

På denne side kan du finde:

Videoguides

Åbne guitarakkorder

Åbne akkorder (Kendes også som spanske akkorder / standard akkorder) er dem man som regel vil starte med at lære da disse er de nemmeste. Har man et kendskab til disse er man i stand til at spille flere tusinde musiknumre.

Barré akkorder

Barré akkorder er hvor man flytter en åben akkord længere op ad guitarens gribebræt. På den måde skabes der en ny akkord alt efter hvor man placere grebet på guitarens gribebræt. Her vil vi vise hvordan alle de mest gængse greb ser ud, når man spiller barré akkorder. Flyttes disse greb et bånd længere op på gribebrættet, får man akkorden en halv tonehøjere. Flyttes disse greb derimod et bånd ned, får man akkorden en halv tone lavere. Se evt. toneskala her.

Barré: B-mol (Bm) akkord på guitar
Barré: B-dur (B) akkord på guitar
Barré: D-dur (D) akkord på guitar
Barré: F#-dur (F#) akkord på guitar
Barré: F#-mol (F#m) akkord på guitar

Forstå akkorddiagrammerne

Det betyder tallene i guitarakkorderne

Når vi har sat tal på alle prikkerne, er der en rigtig god mening med det. Det indikerer nemlig, hvilket finger du skal bruge til at sætte lige præcis der.

Tallene indikere som nævnt dine fingre, hvor;

 • 1 er din pegefinger
 • 2 er dine langefinger
 • 3 er din ringefinger
 • 4 er din lillefinger
 • T er din tommelfinger
Hånden til at tage guitarakkorder

Det betyder krydserne

Du har måske også lagt mærke til nogle små krydser oven over selve gribebrættet. Disse indikerer de strenge, der ikke skal slås an, når man spiller den pågældende akkord. Når man arbejder med de mest gængse akkorder, er det 4, 5 eller 6 strenge, der skal slås an.

Gode råd

Øv guitarakkorderne igen og igen

Når man skal lære akkorderne på en guitar, er det vigtigt, at man øver dem mange gange. De skal helst sidde der på automatik, så man får overskud til at holde styr på rytme og tempo. Start med at øve de åbne guitarakkorder, og når du er blevet rigtig skarp i dem, kan du fortsætte med de lidt sværere barré-greb. Blot med de åbne guitarakkorder vil du kunne spille rigtig mange musiknumre.

Mange sange er ofte bygget op omkring få guitarakkorder, der så går i rundgang. Så det handler om at finde en sang, som du synes er god, og hvor der ikke er så mange akkorder i. Øv så akkorderne til den sang i et tempo, hvor du kan følge med, inden du forsøger at sætte tempoet op til det, originalen går i.

Ofte stillede spørgsmål

Hvor mange guitarakkorder findes der?

Læser man hos store engelske medier, findes der mellem 2.000 og 4.000 guitarakkorder - lidt afhængigt at, hvordan man beregner det.

Der findes tolv toner (C, C#, D, D#, E, F, F#, G, G#, A, A#, B) og så et hav af udvidelser (eksempelvis dur, mol, sus2, sus4, 7, maj7, add9 etc.). Lægger man samtidigt alle mulige tilføjelser og formindskminger af akkorderne til, så kommer man op i disse flere tusinde guitarakkorder.

Hvilke guitarakkorder passer sammen?

Hvis grundtonen er C, så passer den som udgangspunkt godt sammen med F, G, Dm, Am og Em.

Ovenståene har noget at gøre med afstanden mellem tonerne. Værktøjet kvintcirklen gør dette meget overskueligt, da man ved at finde grundtonen så ved, at tonen til højre og venstre for passer godt til - samt de tre mol-paraleller inde i cirklen.

Hvordan læser man guitarakkorder?

Når man ser at akkorddiagram, så er gribebrættet tegnet, som hvis du holdt guitaren op foran dig, så guitarens hoved peger op, og du ser på fronten af guitaren. Diagrammet viser så, på hvilke strenge og bånd du skal sætte fingrene, og hvis der er et kryds over nogle af strengene betyder det, at du ikke skal slå disse strenge an.

Privatundervisning i guitar

Vi har et stort udvalg af undervisere i guitar, som du kan kontakte gratis og uforpligtende.

Find guitarundervisning

Køb western-guitar

Skal du investere i western-guitar, så kan du finde et stort udvalg her på vores side.

Find western-guitar

Find underviser
med fire enkle trin
 • Besøg MUUV.DK
 • Vælg postnr. og instrument
 • Læs om underviseren
 • Kontakt underviseren
 Søg underviser
Opret forespørgsel
og få flere tilbud
 • Modtag flere tilbud
 • Over 600 undervisere
 • Gratis og uforpligtende
 • Opret på to minutter
 Opret forespørgsel
Bliv musikunderviser
og tiltræk elever
 • Fast pris pr. henvendelse
 • Pris fra 50 kr.
 • Gratis profil
 • Ingen binding
 Bliv underviser